Asal usul Pantai Merdeka
Lagenda Sejarah

Asal usul Pantai Merdeka

Negeri kedah mempunyai keistemewaan yang tersendiri. Oleh sebab itu, keunikan terhasil daripada perkembangan sejarah pada zaman dahulu. Terdapat gua-gua batu kapur yang mana menjadi tempat tinggal atau tempat persinggahan pada zaman masyarakat prasejarah. Selain itu, terdapat gunung yang tersergam indah di  di persisiran Pantai Merdeka yang menjadi ‘landmark’ kepada pelayar pelayar. Pantai Merdeka merupakan tempat peranginan dan tempat bersantai pilihan masyarakat setempat mahupun negeri-negeri berdekatan.

Pantai Merdeka merupakan pantai percutian yang terletak di tanah besar negeri Kedah. Pantai Merdeka terletak di Daerah Kuala Muda, 60 km ke selatan Alor Setar. Pantai merdeka terletak di selatan muara Sungai Merbok. Dari pantai ini, pengunjung boleh melihat pemandangan indah Gunung Jerai dengan jelas, pengunjung juga boleh melihat Tanjung Dawai yang terletak di Utara Muara Sg. Merbok.

Pantai Merdeka terkenal sebagai pantai peranginan dan perkelahan bagi penduduk tempatan dan negeri-negeri berdekatan seperti Pulau Pinang dan Perak Utara. Kemudahan-kemudahan yang terdapat di sini termasuklah rumah penginapan calet, rumah rehat, pondok, surau, tandas, tempat perkhemahan, kolam renang dan tempat-tempat makan.

Berhampiran dengan pantai tersebut terdapat perkampungan nelayan seperti Tanjung Dawai, Telok Nipah dan Kampung Pulau Sayak yang juga menjadi tempat tarikan pelancong terutamanya pada hujung minggu.