Jangan noktahkan sejarah pajakan P Pinang secara melulu, titah Sultan Kedah
Politik

Jangan noktahkan sejarah pajakan P Pinang secara melulu, titah Sultan Kedah

Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah bertitah tidak wajar suara rakyat Kedah berkisar sejarah dan kedaulatannya didiamkan.

Sultan Kedah Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah menzahirkan harapan isu sejarah Kedah melibatkan pajakan Pulau Pinang tidak dinoktahkan secara melulu.

Titah baginda, hakikat tanah Pulau Pinang hanyalah dipajak perlu diperjelaskan secara terang berlandaskan fakta dan tanpa prejudis.

“Sejak akhir-akhir ini, perbincangan mengenai sejarah Kedah mulai subur di pelbagai platform. Rakyat dari segenap lapisan masyarakat mengambil bahagian dalam perbincangan mengenai sejarah Kedah khususnya berhubung kedudukan Kedah dan Pulau Pinang.

“Pada hemat beta, perkembangan ini adalah satu perkembangan yang baik. Beta berharap agar minat rakyat untuk mendalami sejarah sebenar Kedah dan Pulau Pinang tidak dinoktahkan secara melulu,” titahnya memetik Kosmo.

Baginda bertitah demikian pada Istiadat Menyembah Tahniah dan Penganugerahan Darjah serta Bintang Kebesaran Sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan baginda ke-81 di Balairung Seri, Istana Anak Bukit, Alor Setar.

Titahnya, walau bagaimanapun perbincangan mengenai perkara itu perlu disulami dengan fakta yang berasas dan tepat.

“Adalah lebih baik sekiranya fakta-fakta ini dikaji secara ilmiah dan lebih tersusun agar dapat dijadikan rujukan serta membawa kebaikan kepada generasi akan datang.

“Hal ini adalah kerana sejarah adalah sumber kebijaksanaan terpenting dalam mengajar kita seni bernegara,” titahnya.

Sultan Sallehuddin bertitah, sejarah tidak dapat dipisahkan daripada peradaban sesebuah bangsa apatah lagi Kedah yang mempunyai sejarah amat panjang sejak berkurun lamanya.

“Dalam tempoh melayari peradaban dari satu zaman ke satu zaman, kita menyaksikan Kedah melalui berbagai peristiwa peperangan, persahabatan, rundingan dan perjanjian dimeterai.

“Ekoran daripada rentetan sejarah tersebut serta hasil daripada persetujuan negeri-negeri maka tertubuhlah Persekutuan Tanah Melayu yang kini dikenali sebagai Malaysia. Bagi mentadbir Malaysia, sebuah kerajaan di peringkat Pusat iaitu Kerajaan Persekutuan ditubuhkan dengan kerajaan-kerajaan sedia ada di peringkat negeri dikekalkan.

“Kuasa yang dinikmati oleh Kerajaan Persekutuan pada hari ini adalah hasil daripada pemberian yang diberikan oleh negeri-negeri melalui Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu yang dimeterai pada tanggal 5 Ogos 1957,” titahnya.

Tambah baginda, tidak wajar bagi mendiamkan suara rakyat di negeri ini berhubung sejarah dan kedaulatan Kedah itu. – Sumber FMT