Kedah Bangunkan CLQ untuk Kelestarian Pekerja Industri
Ekonomi

Kedah Bangunkan CLQ untuk Kelestarian Pekerja Industri

Kerajaan negeri sedang melaksanakan pembangunan Pusat Penginapan Pekerja Berpusat (CLQ) di Kulim dan Bukit Kayu Hitam dengan tujuan untuk memastikan kehidupan pekerja industri menjadi lebih kondusif pada masa depan. Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor, menyatakan bahawa inisiatif ini sejajar dengan matlamat kedelapan pembangunan mampan (SDGs), iaitu pertumbuhan ekonomi dan penawaran pekerjaan yang baik.

Projek di bawah Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) itu turut akan membuka lebih banyak peluang perniagaan kepada komuniti setempat. “Jika kita melihat ketika berlakunya pandemik Covid-19 sebelum ini, terdapat masalah serius berkaitan dengan penempatan pekerja, di mana Kementerian Sumber Manusia melaporkan bahawa tempat kediaman pekerja industri seringkali dalam keadaan yang tidak layak, seperti rumah yang sesak dan pekerja yang terpaksa tinggal dalam kontena yang tidak bersesuaian sama sekali.

Dalam kehendak baru beberapa negara di dunia selain keperluan untuk sumber tenaga yang boleh diperbaharui, mereka juga semakin menitikberatkan penempatan pekerja dalam persekitaran yang kondusif untuk kehidupan. Oleh itu, konsep “Cubicle Living Quarters” (CLQ) adalah satu keperluan penting kepada industri pada masa akan datang,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis pecah tanah Projek Bandar Saujana Putra.

Projek Bandar Saujana Putra ini akan dibangunkan di atas kawasan seluas 1,400 ekar melalui kerjasama antara PKNK dan Oriental Interest Berhad (OIB), yang merangkumi kawasan perumahan, industri, dan komersial. Sementara itu, Menteri Besar Kedah, Dato Seri Haji Muhammad Sanusi menyatakan bahawa PKNK telah membangunkan sembilan kawasan perindustrian dengan jumlah keluasan yang mencapai 10,000 ekar, yang telah menyediakan lebih daripada 180,000 peluang pekerjaan.

“Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah sangat dikenali dengan pembangunan kawasan industri dan komersial di negeri ini. Pada awalnya, dimulai dengan pembangunan Kawasan Perindustrian Tikam Batu pada tahun 1985, hingga pembangunan terkini seperti Kedah Science & Technology Park (KSTP) di Bukit Kayu Hitam.

Antara kawasan perindustrian yang terkenal di Kedah adalah Taman Perindustrian Berteknologi Tinggi Kulim (KHTP) yang telah dibangunkan oleh PKNK pada tahun 1996 dan hingga kini, ia telah menarik pelaburan asing dan tempatan melebihi RM100 bilion.

SUMBER :

Anda tidak sempat membaca?

Klik butang di bawah untuk mendengar artikel penuh di atas.

Subscribe kami di channel WhatsApp, Telegram dan Follow kami di Tiktok untuk mendapatkan lebih banyak info menarik.