KUIH TRADISIONAL YANG DIGEMARI RAMAI !!!
Resipi

KUIH TRADISIONAL YANG DIGEMARI RAMAI !!!

Kuih Koci adalah sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia, Singapura, dan Indonesia. Kuih ini juga dikenali dengan nama-nama lain seperti onde-onde atau klepon, bergantung kepada daerahnya.

Asal usul Kuih Koci tidak dapat dipastikan dengan tepat, tetapi ia telah menjadi sebahagian daripada warisan kuih tradisional masyarakat Melayu selama berpuluh-puluh tahun. Ada yang mengatakan asalnya dari negeri Kedah dan ada yang mengatakan asalnya dari Terengganu. Kuih Koci umumnya dianggap sebagai makanan yang berasal dari budaya Melayu.

Kuih Koci terdiri daripada dua bahagian utama: lapisan luar dan inti. Lapisan luar kuih ini dibuat daripada tepung pulut yang digaul dengan air panas dan diperbuat menjadi adunan lembik. Adunan ini kemudiannya dikepal dan dibentuk menjadi bulatan kecil.

Inti Kuih Koci biasanya terdiri daripada campuran kelapa parut yang dicampur dengan gula merah atau gula kelapa. Campuran ini dibungkus di dalam lapisan tepung pulut dan dibentuk menjadi bentuk bulat atau lonjong.

Setelah dibentuk, Kuih Koci dimasak dengan cara direbus atau dikukus sehingga adunan tepung pulut masak dan inti gula merah menjadi lembut dan meleleh di dalam kuih. Kuih Koci yang telah dimasak ini biasanya dilengkapi dengan taburan kelapa parut.

Kuih Koci sering dihidangkan sebagai pencuci mulut atau snek dan biasanya dimakan pada waktu petang bersama-sama dengan teh atau kopi. Ia merupakan kuih tradisional yang terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan masih kekal popular hingga hari ini.

Kredit kepada RASA kerana sudi berkongsi resepi ini…

BAHAN INTI:

  • 1 biji kelapa parut
  • ½ cawan gula kabung
  • 1 cawan gula pasir
  • ½ cawan air

CARA MEMASAK:

1.Gaul semua bahan inti di dalam kuali dengan api sederhana.

2.Kacau inti sehingga separa kering. Angkat dan ketepikan.

BAHAN KOCI:

  • 1 bungkus tepung pulut
  • 2 mangkuk santan (1/2 mangkuk santan dimasak hingga pecah minyak)
  • ½ sudu teh garam
  • Daun pisang secukupnya (dilayurkan)

CARA MEMASAK:

1.Gaul rata tepung pulut dan santan bersama garam.

2.Jadikan doh lembut dan boleh dibentuk.

3.Bentuk adunan dan isi inti di tengah-tengah. Tutupkan doh dan celup ke dalam santan masak. Ulang hingga doh dan inti habis.

4.Panaskan kukusan. Bungkus kuih koci dengan daun pisang. Kukus kuih koci selama 20-30 minit.

5.Angkat dan hidangkan.

<<KLIK DISINI>> untuk melihat resepi-resepi lain yang lebih menarik