Lagenda Raja Bersiong
Lagenda

Lagenda Raja Bersiong

Lagenda Raja Bersiong merupakan sebuah kisah legenda yang terkenal di kalangan masyarakat Melayu, terutamanya di Kedah, Malaysia. Raja Bersiong, atau dalam bahasa Inggerisnya “The Fanged King,” dikenali kerana keganasannya dan sifat kanibalistiknya.

Menurut lagenda, Raja Bersiong adalah seorang raja yang memerintah dengan kejam dan zalim. Baginda mempunyai sepasang taring yang tajam di mulutnya, yang memberi namanya “Bersiong.” Taring ini dipercayai menjadi punca baginda mempunyai selera yang luar biasa terhadap darah manusia.

Kisahnya bermula apabila Raja Bersiong menjamu selera dengan gulai bayam yang secara tidak sengaja mengandungi darah manusia. Baginda mendapati hidangan tersebut sangat enak dan mula mengidamkan rasa darah manusia dalam makanannya. Keinginan baginda yang semakin menjadi-jadi menyebabkan baginda memerintahkan agar darah manusia dicampurkan dalam setiap hidangan yang disediakan untuknya.

Amalan ini akhirnya diketahui oleh rakyat jelata dan menimbulkan kemarahan mereka. Rakyat mula memberontak terhadap pemerintahan Raja Bersiong yang kejam. Disebabkan tekanan dan pemberontakan yang semakin memuncak, Raja Bersiong terpaksa melarikan diri ke hutan untuk menyelamatkan dirinya.

Ada beberapa versi tentang akhir hayat Raja Bersiong. Dalam satu versi, baginda ditemui dan dibunuh oleh rakyatnya. Dalam versi lain, baginda berjaya melarikan diri ke dalam hutan dan tidak pernah ditemui lagi, hidup dalam ketakutan dan kekejaman sendiri.

Lagenda ini mengandungi unsur-unsur moral yang mengajar tentang akibat dari sifat tamak, kezaliman, dan keinginan yang melampaui batas. Ia juga mencerminkan kebijaksanaan rakyat dalam bersatu untuk menentang kezaliman dan menegakkan keadilan.

Kisah Raja Bersiong telah diadaptasi dalam pelbagai bentuk, termasuk dalam filem, teater, dan penulisan, menjadikannya salah satu lagenda yang terus hidup dalam budaya Melayu hingga ke hari ini.