Library Digital Kedah sebagai perpustakaan dilengkapi pelbagai teknologi dan fasiliti moden
Tempat menarik

Library Digital Kedah sebagai perpustakaan dilengkapi pelbagai teknologi dan fasiliti moden

Pembukaan Perpustakaan Digital Kedah (PDK) di Taman Jubli Perak sejak Januari lalu berjaya membawa fasa baharu Evolusi Perpustakaan kepada penduduk Negeri Kedah. Library Digital Kedah dilengkapi pelbagai teknologi dan fasiliti moden serta koleksi digital. PDK yang terletak di Jalan Menteri, Taman Jubli Perak yang dikelilingi dengan pokok- pokok hijau yang dapat memberi inpirasi kepada para pengguna yang datang kesini. Bukan itu sahaja, malah ia juga telah banyak memberi kemudahan kepada pengguna dan menjadi tempat tumpuan para pelajar di universiti untuk datang dan mencari pelbagai info dan maklumat di Library Digital Kedah.

Berikut merupakan pelbagai kemudahan yang telah disediakan di Library Digital Kedah:

Katalog Dalam Talian dan Sumber Digital:

Perpustakaan Digital menyediakan katalog dalam talian yang membolehkan pengguna mencari buku, jurnal dan bahan lain yang tersedia dalam koleksi mereka. Mereka juga menyediakan akses kepada sumber digital seperti e-buku, e-jurnal, pangkalan data dan kandungan multimedia.

Komputer dan Akses Internet:

Perpustakaan menawarkan stesen kerja komputer dengan akses internet, membolehkan pengguna menyemak imbas sumber dalam talian, menjalankan penyelidikan dan mengakses alatan dan perisian digital. Mereka juga mungkin menyediakan akses Wi-Fi untuk pengguna menyambungkan peranti peribadi mereka.

Library Digital menyediakan e-pembaca atau tablet yang dimuatkan dengan e-buku dan kandungan digital yang boleh dipinjam dan dibaca oleh pengguna di rumah.

Kemudahan Multimedia:

Perpustakaan digital juga mempunyai kawasan atau bilik khusus untuk kandungan multimedia, termasuk bahan audio dan video. Mereka mungkin menyediakan peralatan seperti fon kepala, pemain DVD, projektor dan skrin untuk pengguna mengakses dan menikmati sumber multimedia.

Makerspaces dan Makmal Inovasi:

Library Digital Kedah mempunyai ruang khusus untuk inovasi, kreativiti dan pembelajaran langsung. Ruang ini mungkin termasuk alatan seperti pencetak 3D, pemotong laser, kit pengekodan dan teknologi lain yang membolehkan pengguna meneroka dan bereksperimen dengan pelbagai bidang seperti robotik, elektronik dan reka bentuk digital.

Ruang Kerjasama:

Library Digital Kedah menyediakan ruang kerjasama di mana pengguna boleh bekerjasama, membincangkan idea dan melibatkan diri dalam projek kumpulan. Ruang ini mungkin termasuk bilik mesyuarat, pod belajar dan papan putih interaktif atau skrin untuk kerja kolaboratif.

Taman untuk beriadah:

Di kawasan luaran Library Digital Kedah juga mempunyai sebuah taman yang dipenuhi dengan keindahan pokok-pokok hijau yang menjadikan library tersebut sangat menarik melalui pandangan dari pengunjung library tersebut.

Bukan itu sahaja, Kawasan taman Library Digital Kedah juga turut menjadi tempat untuk berfoto bagi pasangan yang sudah bernikah dan juga ahli keluarga. Tempat ini juga menjadi tumpuan ibu bapa untuk memberi anak-anak menikmati kemudahan yang disediakan seperti buaian.

Kesimpulan

Library Digital Kedah merupakan perpustakaan yang sangat bermanfaat dan canggih untuk kegunaan pengunjung, library ini menyediakan pelbagai kemudahan dan keperluan pengguna sekiranya hendak mencari tempat pembelajaran yang tenang dan mencari plbagai info pembelajaran yang berkaitan. masih banyak lagi perkara menarik berkaitan Library Digital Kedah ini. oleh itu, datanglah berkunjung ke perpustakaan digital ini untuk meneroka dengan lebih mendalam dengan pelbagai kemudahan dan teknologi yang disediakan.

RUJUKAN:

sumber: facebook Kedah Digital Library