PINTU GERBANG ALOR SETAR
Sejarah

PINTU GERBANG ALOR SETAR

Pintu gerbang Kota Tengah pernah berdiri megah di Alor Setar, Kedah pada zaman yang telah berlalu. Di tengah kota ini, letaknya Istana milik Sultan Abdul Hamid Halim Shah (Sultan Kedah dari tahun 1882 hingga 1934 Masihi).

Kota Tengah dan pintu gerbangnya yang dihiasi dengan ukiran yang unik dan indah telah diruntuhkan oleh kerajaan negeri Kedah untuk membina Wisma Negeri Kedah antara tahun 1960 hingga 1970. Sungguh disayangkan, jika hanya tidak dirobohkan, pastilah pintu gerbang tersebut masih tegak berdiri dan dapat menjadi inspirasi bagi generasi sekarang mengenai seni ukiran dan rekabentuk orang Melayu Kedah pada masa dahulu.

Meskipun demikian, kerajaan Kedah telah membina semula replika pintu gerbang ini berhampiran dengan balai adat dan menara Alor Setar. Wisma Negeri Kedah, yang terletak bersebelahan dengan bangunan Balai Besar Alor Setar, dulu merupakan pusat pentadbiran kerajaan Negeri Kedah.

Upacara perasmian bangunan tersebut telah dijalankan pada 11 Syawal 1393 Hijrah, bersamaan dengan 8 September 1973 Masihi oleh D.Y.T.M. Tuanku Haji Abdul Malik ibni Almarhum Sultan Badlishah, yang pada masa itu menjadi Pemangku Sultan Kedah. Bangunan ini terletak berdekatan dengan Balai Besar dan terletak di dalam kawasan Medan Bandar.

RUJUKAN:

UJIE OTHMAN