Sejarah Kulim
Sejarah Seni Budaya

Sejarah Kulim

Kulim adalah sebuah kawasan yang terletak di negeri Kedah, Malaysia. Daerah Kulim dipercayai dibuka dan didiami sejak pertengahan abad ke 18 lagi iaitu dengan jumlah penduduk seramai 100 orang yang berasal dari keturunan melayu Pattani. Nama Kulim diambil sempena pokok Kulim yang tumbuh merata tempat. Nama Asal Bandar “Kulim” mendapat namanya jolokannya daripada sejenis pokok yang dipanggil “Kulim” (nama saintifiknya Scorocarpus borneensis Becc.)

Pokok Kulim merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Scorodocarpus borneensis Buah pokok ini digunakan sebagai perencah masakan oleh orang asli di kawasan Tapah, Perak.. Pokok ini mengeluarkan buah selari dengan musim durian. Pada tahun 1997 dianggarkan harga jual beli untuk kayu pokok kulim per meter padu adalah mencecah sebanyak RM 270.00.

Pada tahun 1896, British East India Company mengambil alih pemerintahan Kedah dan menggabungkannya ke dalam Kesatuan Malaya. Pada tahun 1909, pemerintah kolonial British membuka ladang getah di Kulim dan membawa pekerja Cina untuk bertani di kawasan tersebut. Hal ini menyebabkan pertumbuhan penduduk yang pesat di Kulim.

Selama pemerintahan kolonial, Kulim menjadi kawasan penting untuk pertanian, terutama dalam pengeluaran getah dan kelapa sawit. Penanaman kelapa sawit menjadi industri yang berkembang di Kulim pada pertengahan abad ke-20, dan ia terus menjadi sektor utama ekonomi di kawasan ini hingga kini.

Pada tahun 1980-an, pemerintah Malaysia melancarkan Projek Perindustrian Kulim (Kulim Industrial Estate) untuk mendorong perkembangan industri di kawasan ini. Inisiatif tersebut berhasil menarik pelaburan dari syarikat-syarikat multinasional dan mengubah Kulim menjadi pusat industri elektronik dan elektrik yang penting di Malaysia.

Pada tahun 1990-an, Kulim menjadi tumpuan utama pembangunan industri teknologi maklumat di Malaysia. Kawasan berprestij seperti Kulim Hi-Tech Park dibangun untuk menarik pelaburan dalam sektor ini. Kulim Hi-Tech Park menjadi markas kepada banyak syarikat teknologi terkemuka di dunia dan membantu memacu pertumbuhan ekonomi di kawasan Kulim.

Selain daripada sektor perindustrian, Kulim juga mempunyai warisan budaya dan sejarah yang kaya. Terdapat beberapa kuil Cina dan masjid yang bersejarah di kawasan ini yang menjadi tempat ziarah dan pemujaan bagi penduduk tempatan.

Secara keseluruhannya, Kulim telah mengalami transformasi yang signifikan dari sebuah kawasan hutan belantara menjadi pusat industri moden. Pertumbuhan industri dan perkembangan infrastruktur telah membawa kemajuan ekonomi dan sosial ke kawasan ini.

RUJUKAN

SUMBER:https://webpdt.kedah.gov.my/profil-8/

SUMBER:https://iluminasi.com/bm/kisah-perang-nyonya-cantik-yang-berlaku-di-kulim-pada-tahun-1888.html

SUMBER:https://www.facebook.com/groups/587025168741321/

SUMBER:https://www.nst.com.my/news/nation/2023/03/889368/kedah-state-assembly-24000-skilled-workers-required-kulim-hi-tech-park

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *