Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’adzam Shah II
Sejarah

Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’adzam Shah II

Kenali Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’adzam Shah II, Sultan Kedah yang ke-19

Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’adzam Shah II ialah Sultan Kedah yang ke-19. Baginda merupakan putera kepada Sultan Abdullah al-Mu’azzam Shah dan Che Puan Paduka Bonda Wan Nang Mas binti Sultan Muhammad Abdul Jalil Karimullah Mualim Shah (Raja Patani). Setelah mengembara bersama guru-gurunya, Tuan Syeikh Abdul Jalil dan Hafiz Sab, baginda mulai merasakan kerinduan untuk kembali ke Kedah dan melihat ayah dan ibunya yang dicintai.

Baginda mengajak Tuan Syeikh dan Hafiz Sab untuk kembali ke Kedah pada 28 Julai 1710. Baginda, Tuan Syeikh, dan Hafiz Sab berlayar dengan menggunakan kapal Baghalah yang dimiliki oleh orang Maskat dari India dan menuju ke Asia Tenggara.Kapal Baghalah baginda akhirnya tiba di Pelabuhan Mergui, Burma. Ketika itu, kapal Dato’ Seri Indera Segara Shahbandar juga berlabuh di sana dalam misi untuk mencari baginda. Pada hari kedua, Dato’ Seri Indera Segara Shahbandar beserta dua orang pengiringnya naik ke kapal Baghalah baginda untuk bertemu dengan Tuan Syeikh.

Ketika masuk ke dalam kapal Baghalah, baginda mengenali beliau dan langsung menyapanya. Dato’ Seri Indera Segara Shahbandar kemudian memberitahu baginda tentang kematian ayahandanya, yang menyebabkan baginda sangat bersedih. Tuan Syeikh dan Hafiz Sab juga terkejut saat mengetahui bahwa baginda adalah putera Sultan Kedah dan pewaris takhta. Kabar penemuan baginda akhirnya mencapai Raja Laksamana dan Raja Bendahara. Ketika rombongan kepulangan baginda tiba di Kuala Bahang, mereka disambut dengan upacara yang meriah.

Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’adzam Shah II diangkat sebagai Sultan Kedah yang ke-19 dan bersemayam di Kota Bukit Pinang pada 13 Oktober 1710. Baginda menunjuk puteranya, Tengku Long Putera, sebagai Raja Tanah dan Tengku Anjang sebagai Raja Laut. Mata wang emas dan perak diperkenalkan oleh baginda untuk perdagangan dalam negeri Kedah. Baginda bersama Jemaah menteri sepakat untuk mengangkat Hafiz Sab sebagai Kadi bergelar Dato’ Maharaja Qadi dan Tuan Syekh Abdul Jalil Al Mahdi (Mufti). Baginda juga bersama Jemaah menteri merencanakan pembangunan sebuah kota batu yang dinamakan Kota Setar.

Pada 30 Disember 1735, baginda bersama keluarga dan Jemaah menteri berpindah ke Kota Setar dan menetap di sana. Tahun 1738, baginda bersama Jemaah menteri merencanakan Kota Anak Bukit di Anak Bukit. Baginda juga membangun sebuah Kota di Seberang Akar Peluru. Baginda bersama Jemaah menteri sepakat untuk mengangkat Tengku Abdullah sebagai pewaris takhta dan Tengku Dhiauddin (Raja Muda) menguasai Kayang hingga Setul.

Upacara penobatan Tengku Abdullah sebagai pewaris takhta dan Tengku Dhiauddin (Raja Muda Kedah) diadakan pada 5 Jun 1740. Tengku Long Putera merasa sedih dan memutuskan untuk berlayar ke Jambi, sementara Tengku Anjang pergi ke Padang Pariaman, Sumatera. Pada 7 April 1761, Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’adzam Shah II turun takhta karena kesedihan atas pengasingan kedua anaknya.

Tengku Abdullah kemudian diangkat sebagai Pemangku Raja dengan gelaran Sultan. Pada bulan Mac 1771, baginda pindah ke Kangar ketika pasukan Bugis menyerang Kota Kuala Kedah dalam upaya menjatuhkan kerajaan. Pada 23 September 1778, Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’adzam Shah II meninggal dunia akibat penyakit kekurangan air, dan jasadnya dikebumikan di Makam Diraja Langgar.

RUJUKAN:

Anda tidak sempat membaca?

Klik butang di bawah untuk mendengar artikel penuh di atas.

Subscribe kami di channel WhatsApp, Telegram dan Follow kami di Tiktok untuk mendapatkan lebih banyak info menarik.