SUNGAI BATU DI KEDAH
Sejarah

SUNGAI BATU DI KEDAH

Lokasi “Sungai Batu” terletak di Bukit Batu Pahat, Merbok, Kedah. Kepentingan Sungai Batu disebabkan oleh penemuan pelabuhan kuno di Sungai Batu dan, yang merujuk kepada tamadun terkemuka di Semenanjung Malaya Tenggara.Berikut adalah beberapa maklumat penting tentang Sungai Batu :

1. Tapak Arkeologi Sungai Batu: Sungai Batu berfungsi sebagai tempat leburan bijih besi, pelabuhan kapal dagangan, dan pusat pentadbiran pelabuhan kuno.Disebabkan lokasinya yang strategik berhampiran dengan Gunung Jerai, kedudukan Sungai Batu telah membantu menggalakkan para pedagang untuk berlabuh di kawasan tersebut dengan menetapkan puncak gunung sebagai panduan.Ini disokong dengan kehadiran 12 buah jeti yang mempamerkan lambang Sungai Batu Kuno yang kadang-kadang muncul melalui sejarah tapak ini, serta empat lagi kapal purba yang masih kelihatan di dasar tanah. Selain itu, ia sering dinyatakan bahawa kawasan ini kadang-kadang berfungsi sebagai pelabuhan yang sangat berpotensi.

2.Penting dalam Sejarah. Dengan penemuaan relau-relau besi dan tuyere, ini menjadikan Sungai Batu selepas tamadun pertama menjadi lokasi perdagangan besi dengan tamadun lain di seluruh dunia. Di sekitar kawasan ekskavasi juga terdapat sumber bijih besi dan tuyere yang melimpah. Besi-besi ini diangkut melalui laluan air kuno menggunakan kapal dagang ke negara-negara di Barat dan Timur.

3.Sungai Batu juga terkenal sebagai lokasi (pengeluaran) bijih besi, di mana bijih besi dileburkan untuk menghasilkan besi berkualiti tinggi sebelum dihantar ke seluruh dunia, terutamanya ke wilayah tropika dan sub-tropika. Disebabkan kualiti berkualiti tinggi ini, besi ini biasanya dikenali sebagai “Qalai” dan sering digunakan untuk pembuatan senjata.

Sungai Batu adalah salah satu tempat yang menarik untuk dikunjungi jika anda berminat dalam sejarah dan budaya Malaysia.

Anda tidak sempat membaca?

Klik butang di bawah untuk mendengar artikel penuh di atas

Subscribe kami di channel WhatsApp, Telegram dan Follow kami di Tiktok untuk mendapatkan lebih banyak info menarik.

SUMBER :

https://www.mstar.com.my/lain-lain/rencana/2016/07/15/rahsia-sungai-batu

https://www.mindarakyat.net/2018/11/kapal-purba-sungai-batu-kedah-berumur.html

https://motac.gov.my/en/gallery/facebook/lawatan-kerja-menteri-pelancongan,-seni-dan-budaya-malaysia-ke-tapak-arkeologi-sungai-batu,-kedah