TERUSAN TERPANJANG DI MALAYSIA
Pertanian Sejarah

TERUSAN TERPANJANG DI MALAYSIA

Terusan Wan Mat Saman ialah terusan terpanjang di Malaysia. Ia menghubungkan Sungai Kedah di Alor Setar sehingga ke kaki Gunung Jerai di Gurun, di selatan Kedah. Dengan panjang sekitar 36 km, terusan ini dibina pada 13 Ogos 1885 dan berperanan dalam penyiraman kawasan sawah padi di Kedah. Pembinaannya pada zaman itu dianggap sebagai satu pencapaian yang mengagumkan.

Terusan Wan Mat Saman diberi nama sempena Menteri Besar Kedah pada masa itu, Dato’ Wan Muhammad Saman Wan Ismail. Wan Mat Saman memegang jawatan Menteri Besar semasa pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddin Mukarram Syah dan Sultan Abdul Hamid Halim Syah.

Wan Muhammad Saman juga dikenali sebagai Tokoh Pembangunan Negeri Kedah kerana berhasil mengusulkan gagasan pembangunan terusan sepanjang 22 batu yang menghubungkan Alor Setar hingga Kaki Gunung Jerai. Melalui usahanya ini, titik awal bagi pembangunan Negeri Kedah tercipta, terutama dalam sektor pertanian, sehingga Kedah dikenal sebagai “Negeri Jelapang Padi” atau “Jelapang Padi Malaysia”. Negeri Kedah juga terkenal sebagai negeri dengan jumlah terusan atau saluran air yang paling banyak.

Pada 31 Ogos 1885, Wan Muhammad Saman memulai usaha penggalian terusan. Penduduk tempatan dilibatkan dalam aktiviti ini, menggunakan peralatan tradisional seperti cambuk, cangkul, dan parang. Wan Muhammad Saman memberikan arahan kepada penghulu-penghulu untuk menyusun jadual kerja bagi warga mereka, untuk menghindari masalah seperti tanah sawah yang terbengkalai. Penghulu juga menunjuk Panglima dan Tok Kwang untuk memastikan peraturan diikuti semasa bekerja.

Dalam sistem ini, setiap individu turut serta dalam usaha penggalian dengan adil. Malah, orang tua turut diberi tanggungjawab untuk menyediakan makanan kepada pekerja. Semasa proses penggalian, Wan Muhammad Saman memastikan setiap orang melaksanakan tugas mereka sepenuhnya. Jika ada pekerja yang tidak hadir tanpa sebab yang wajar, mereka akan dihukum dengan tegas.

Walaupun Wan Muhammad Saman terpaksa menghadapi pelbagai kesulitan, namun akhirnya pada 10 tahun kemudian projeknya itu telah terlaksana dengan jayanya. Terusan sepanjang 22 batu, 24 kaki lebar dan 5 kaki dalam itu telah siap dibina pada tahun 1895. Proses pembinaan terusan itu telah mengorbankan banyak wang dan nyawa manusia.

Sempena mengenangkan jasa Wan Muhammad Saman yang tidak terhingga kepada pembangunan Negeri Kedah, maka terusan tersebut dinamakan atas nama beliau iaitu “Terusan Wan Muhammad Saman”.

RUJUKAN:

PENANG TRAVEL TIPS

UTUSAN TV

PROJEKBH