Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Kedah
Perlancongan Seni Budaya

Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Kedah

Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Abdul Halim ialah lapangan terbang yang beroperasi di Alor Setar, bandar raya di KedahMalaysia. Lapangan terbang ini kini dinamakan sempena Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah, Sultan Negeri Kedah Darul Aman.

Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Abdul Halim terletak 13 km dari bandar, boleh menampung 800,000 penumpang. Terminal baru ini sedia beroperasi pada 5 Mei 2006. Lapangan Terbang ini berkeupayaan untuk menerima operasi pesawat Airbus A330,A320,B737 serta saiz pesawat seumpamanya . Landasannya dipanjangkan dari 1,963 meter panjang dan 45 meter lebar ke 2,745 meter panjang and 45 meter lebar. Pada 2005, lapangan terbang ini telah mangendalikan 323,669 penumpang bersama 3,267 pergerakan kapal terbang. Tahun 2011 peningkatan kepada 407,717 penumpang dan 19,261 kendalian pesawat.

Bangunan terminal mempunyai dua tingkat dimana tingkat bawah untuk ruang Ketibaan dan tingkat atas untuk Perlepasan. Terdapat dua jejambat pesawat “aerobridge” iaitu Gate 1 dan Gate 2. Ianya hanya digunakan Penerbangan Malaysia (MAS) untuk pesawat B737 tetapi penerbangan tambang murah airasia pesawat A320 menggunakan tangga merah beroda buatan sendiri. Pengguna harus berhati-hati semasa menggunakan tangga ini terutamanya kanak-kanak,warga OKU dan warga tua.

Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim merupakan lapangan terbang yang relatif kecil, namun telah mengalami perluasan dan peningkatan fasiliti dalam beberapa tahun terakhir. Lapangan terbang ini melayani beberapa penerbangan yang menawarkan penerbangan domestik dan internasional.

SUMBER RUJUKAN 1

SUMBER RUJUKAN 2

SUMBER RUJUKAN 3

SUMBER RUJUKAN 4

Anda tidak sempat membaca?

Klik butang di bawah untuk mendengar artikel penuh di atas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *